KNRM

*/ ?>
Terug naar vorige pagina

Reddingboot Valentijn overgedragen aan het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers

13 Okt 2016 om 10:00

DEN HELDER 2016-10-13

Het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers in Den Helder heeft een nieuwe reddingboot in zijn collectie. De KNRM heeft de strandreddingboot Valentijn aan het museum overgedragen nadat de boot dit jaar uit de reddingvloot werd gehaald.

De reddingboot Valentijn heeft na 26 jaar trouwe dienst haar pensioenleeftijd bereikt. De reddingboot zou bij de eerstvolgende grote werfbeurt kostbare vernieuwingen moeten krijgen dat  de boot vervangen rendabeler was. De KNRM vindt het belangrijk dat de boot onderdeel blijft van het verhaal van het reddingwezen in Nederland  en vindt het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers een waardige plaats om de boot tentoon te stellen. De reddingboot Valentijn kwam sinds 1990 449 keer daadwerkelijk in actie en redde 626 mensen.

De Valentijn werd van Texel naar Den Helder gevaren. Peterson Den Helder B.V. sponsorde de plaatsing van de Valentijn op de kade. Zij leverden een kraan met personeel die de reddingboot op de kade plaatste en neerzette op het plein tussen Stoom en het museum. De reddingboot kan niet gebruikt worden voor vaartochten door het Reddingmuseum. De nog waardevolle motoren en bruikbare onderdelen zijn verwijderd voor hergebruik door de KNRM.

Voormalig directeur Hans Sterkenburg heeft zich ingezet om de Valentijn naar het museum te krijgen. Nu zo vlak voor zijn officiële afscheid is het gelukt. Een mooier afscheidscadeau voor het museum kun je niet wensen. De strandreddingboot is vanaf donderdagmiddag voor het publiek te bezichtigen.

De Valentijn is een uniek KNRM-ontwerp uit 1990, afgeleid van de zogenaamde Johannes Fredrikklasse reddingboot uit 1987. De boot van bijna 11 meter en met een gewicht van 10 ton is ze speciaal ontwikkeld voor de Hollandse kust. De reddingboot kan met een speciale bootwagen vanaf het strand worden gelanceerd.

Meer informatie over de Valentijn kun je vinden op www.knrm.nl/reddingboten/valentijn-klasse


Datum 13-10-2016
Tijd 10:00
Melding Overige
Adres Willemsoord
Plaats Den Helder

Nog meer nieuws

Voertuigbrand Duinsloot Noordwijkerhout

NOORDWIJKERHOUT 2018-09-06  De brandweer werd vanmorgen om 04:35 opgeroepen voor een voertuigbrand aan de Duinsloot in Noordwijkerhout. Het bleek t..

Stanklucht Mozartlaan Voorhout

VOORHOUT 2018-09-05  Hulpdiensten werden woensdag aan het einde van de middag naar de Mozartlaan gestuurd voor een benzineluc..

Buitenbrand Boerenburgerweg Noordwijk

NOORDWIJK 2018-09-05  Brandweer van Noordwijk werd vanmorgen om 03:47 opgeroepen voor een buitenbrand aan de Boerenburgerweg in Noordwijk. Het ging..

Ongeval Tramstraat Katwijk

KATWIJK  2018-09-04 Vanmiddag heeft er een ongeval plaats gevonden op de Tramstraat in Katwijk. Hierbij is een 79-jarige vrouw uit Katwijk aan haar..

Hennepkwekerij opgerold Hoofdstraat Noordwijk

NOORDWIJK  2018-09-04  Vanmorgen heeft de politie een hennepkwekerij ontdekt in een winkel aan de Hoofdstraat in Noordwijk. Er stonden zo drie..