Terug naar vorige pagina

Zeehond in haven gebied Leidschendam

15 Mei 2011 om 11:15

LEIDSCHENDAM  2011-0515 EHBZ Noordwijk is op het ogenblik in Leidschendam voor het redden van een zeehond. De politie is al aanwezig. De brandweer wordt rond 11.25 uur opgeroepen om te assisteren. Vanmorgen werd een jonge zeehond gezien door een visserman in de buurt van Katwijk. Vanmorgen rond 11u26 kwam er een melding uit Leidschendam waar een zeehond bij de molen in het centrum zwom. Direct kwamen de EHBZ teams van Katwijk en den Haag in actie.De sluiswachters van de sluis in Leidschendam hadden de tegenwoordigheid van geest om de sluis dicht te doen, toen de zeehond daar op onderzoek ging. Maar daarmee was de kous nog niet af…

Dankzij de actie van de sluisdwachters zwom de zeehond wel in de sluis, maar om een zeehond in het water te vangen is niet eenvoudig. Er werd een groot net afgezonken in de sluis, en met hulp van de brandweer, duikers, ons EHBZ- vrijwilligersteam en veel assistentie vanaf de kant hebben ze hem gevangen. En dat is heel gelukkig, want in de binnenwateren is het grootste gevaar voor zeehonden de overal aanwezige fuiken. Verder kunnen ze prima overleven in zoet water; er is vis genoeg. Maar in de fuiken kunnen ze verdrinken. Toen de zeehond gevangen was, bleek dat hij een merkje in zijn achtervinpoot had. Het ging om de zeehond Tomke, die als huiler was gevonden bij Nieuw Statenzijl in het oostelijk deel van de Dollard. Hij was op 11 november 2010 vrijgelaten in de Dollard, als een dikke zeehond van ruim 42 kilo Tomke gaat nu even voor onderzoek naar de Zeehondencrèche, maar kan dan direct weer vrij gelaten worden in de Waddenzee. Hij krijgt dan wel de boodschap mee om in Groningen te blijven.


Datum 15-05-2011
Tijd 11:15
Melding Jonge gewone zeehond
Adres Haven
Plaats Leidschendam

Nog meer nieuws

Voertuigbrand Duinsloot Noordwijkerhout

NOORDWIJKERHOUT 2018-09-06  De brandweer werd vanmorgen om 04:35 opgeroepen voor een voertuigbrand aan de Duinsloot in Noordwijkerhout. Het bleek t..

Stanklucht Mozartlaan Voorhout

VOORHOUT 2018-09-05  Hulpdiensten werden woensdag aan het einde van de middag naar de Mozartlaan gestuurd voor een benzineluc..

Buitenbrand Boerenburgerweg Noordwijk

NOORDWIJK 2018-09-05  Brandweer van Noordwijk werd vanmorgen om 03:47 opgeroepen voor een buitenbrand aan de Boerenburgerweg in Noordwijk. Het ging..

Ongeval Tramstraat Katwijk

KATWIJK  2018-09-04 Vanmiddag heeft er een ongeval plaats gevonden op de Tramstraat in Katwijk. Hierbij is een 79-jarige vrouw uit Katwijk aan haar..

Hennepkwekerij opgerold Hoofdstraat Noordwijk

NOORDWIJK  2018-09-04  Vanmorgen heeft de politie een hennepkwekerij ontdekt in een winkel aan de Hoofdstraat in Noordwijk. Er stonden zo drie..