Terug naar vorige pagina

Burgernet oefening in Lisse

25 Okt 2017 om 15:00

Politie kijkt zeer tevreden terug op resultaat Burgernetoefening.

In samenwerking met de gemeente Lisse, Burgernet en de politie is dinsdagavond een zo realistisch mogelijke situatie nagespeeld. Enkele verdachten van woninginbraak moesten via een uitgezonden Burgernetmelding zo snel mogelijk gearresteerd worden. Blik op Noordwijk/112bollenstreek en Blik op Lisse mochten bij de actie aanwezig zijn en konden daardoor foto’s van de operatie maken.... Weken aan voorbereiding waren nodig om een oefening als deze voor te bereiden. Een flinke klus voor hoofdagent Ramon Wijling (Politie Eenheid Den Haag, team Noordwijk – Teylingen). Na alle voorbereiding hoop je dan op een succes.

Maandagavond was het de beurt aan Sassenheim. Daar werd een Burgernetbericht verstuurd aan 1200 ingeschreven deelnemers van Burgernet die binnen een straal van 400 meter vanaf plaats delict woonachtig waren. Helaas kwamen er weinig tips binnen via Burgernet. Wel zijn agenten verschillende Burgernetdeelnemers op straat tegengekomen die aan het meezoeken waren naar de verdachten.

Dinsdagavond 24 oktober vond de oefening in Lisse plaats. Vooraf was via Burgernet, Blik op Lisse en de Buurtwhatsapps de oefening onder de aandacht gebracht. De melding van een woninginbraak werd gedaan vanuit het centrum, in de omgeving van Blokhuis. Twee (vrijwillige) verdachten met signalement werden doorgegeven. In totaal rukten er 10 man uit, verdeeld onder drie auto’s, twee bikers en twee motoren. Het wachten was op de werking van Burgernet. Dit keer geen 1200, maar 540 uitgezette Burgernetberichten. Het resultaat was zeer succesvol. Via Burgernet kwamen twee meldingen van verdachte personen bij de politie binnen, waarna door de politie gerichter gezocht kon gaan worden.

Verdachten werden op straat door fanatieke, veelal vrouwelijke inwoners van Lisse gevolgd. Het Burgernetbericht werd gedeeld in een Buurtwhatsapp, waardoor er weer meer informatie vrij kwam. Toen het de inbrekers duidelijk werd dat het dievenspoor dreigde dood te lopen, splitste het tweetal zich op. Het is juist de sterkte van de inzet van de burger die het net deed sluiten. Duikt de verdachte bij het zien van politie in een steeg of achter een auto, het is de oplettende burger die dat dan juist weer oppakt. De inwoners van Lisse waren zeer actief betrokken bij de operatie merkte hoofdagent Wijling bij de nabespreking op. Hij was opgelucht en zeer content met het resultaat. Beide boeven werden bedankt voor hun rol en kregen een Burgernettas met goodies en een mooie ruiker voor thuis mee.

Blik op Noordwijk, 112bollenstreek en Blik op Lisse willen de gemeente Lisse, hoofdagent Wijling en het politiekorps danken voor de mogelijkheid de oefening van dichtbij mee te maken. Heeft u zich nog niet aangemeld voor het Burgernet? Meld u zich alsnog hiervoor aan! Dit kan via Burgernet

 


Datum 25-10-2017
Tijd 15:00
Melding Oefening
Adres Nassaustraat
Plaats Lisse

Nog meer nieuws

Voertuigbrand Duinsloot Noordwijkerhout

NOORDWIJKERHOUT 2018-09-06  De brandweer werd vanmorgen om 04:35 opgeroepen voor een voertuigbrand aan de Duinsloot in Noordwijkerhout. Het bleek t..

Stanklucht Mozartlaan Voorhout

VOORHOUT 2018-09-05  Hulpdiensten werden woensdag aan het einde van de middag naar de Mozartlaan gestuurd voor een benzineluc..

Buitenbrand Boerenburgerweg Noordwijk

NOORDWIJK 2018-09-05  Brandweer van Noordwijk werd vanmorgen om 03:47 opgeroepen voor een buitenbrand aan de Boerenburgerweg in Noordwijk. Het ging..

Ongeval Tramstraat Katwijk

KATWIJK  2018-09-04 Vanmiddag heeft er een ongeval plaats gevonden op de Tramstraat in Katwijk. Hierbij is een 79-jarige vrouw uit Katwijk aan haar..

Hennepkwekerij opgerold Hoofdstraat Noordwijk

NOORDWIJK  2018-09-04  Vanmorgen heeft de politie een hennepkwekerij ontdekt in een winkel aan de Hoofdstraat in Noordwijk. Er stonden zo drie..