Terug naar vorige pagina

Examens Reddingsbrigade Noordwijk

2 Sept 2017 om 10:00

NOORDWIJK  2017-09-02

Persbericht

Lifeguard examens bij de Reddingsbrigade Noordwijk

Noordwijk – Afgelopen zaterdag 2 september waren er lifeguard examens bij de Noordwijkse Reddingsbrigade. De jaarlijkse examens zijn afgenomen op het strand aan de reddingspost voor de vuurtoren. Met 16 examendeelnemers in de leeftijdscategorie van 15 tot 55 jaar was het een goed jaar voor de reddingsbrigade.  De examenkandidaten hebben de afgelopen maanden hard getraind en geleerd voor dit moment. De examendeelnemers vallen in een aantal disciplines binnen het reddingsbrigadewerk. Als we dit uitsplitsen waren er 2 Junior lifeguards, 6 Lifeguards, 1 Senior lifeguard, 2 Lifeguard schippers en 5 lifeguard chauffeurs.

Het startschot van de examens was om 9.00 uur. Goed voorbereid was er toch bij iedereen een gezonde spanning te zien. De weersomstandigheden waren gunstig en de getijde waren in kaart gebracht. Na eerst een theoretisch examendeel te hebben gedaan werd het tijd voor het praktijk gedeelte.

Omdat er van iedere discipline binnen het reddingsbrigadewerk examenkandidaten waren zijn de casussen zo ingericht dat iedereen in een samenwerking het praktijkgedeelte kon uitvoeren. Via de centrale reddingspost wordt door de Senior lifeguard gecommuniceerd via de mobilofoon naar een lifeguard. Een binnengekomen melding vanuit de 112 centrale of telefonische melding van een strandpaviljoen of bezoeker word op die manier geïnventariseerd en omgezet in een daadwerkelijk optreden. Een melding is altijd een strand- of water hulpverlening. Een zwemmer in nood, bootongeval, kitesurfer in nood, val van een paard op het strand of een kwijtgeraakt kind waren slechts enkele voorbeelden. De lifeguard gaat vervolgens met zijn team van junior lifeguards ter plaatse. Het vervoer kan lopend, met een auto of een boot gaan.

Ter plaatse wordt het ongeval door de lifeguard geïnventariseerd en gecommuniceerd met de centrale reddingspost waar de senior lifeguard de actie coördineert en contact eventueel contact legt met overige hulpdiensten. Op de plek van het ongeval word de redding uitgevoerd en de nodige eerste hulp verleend.

Op de dag zijn er door junior lifeguards en lifeguards zwemmend reddingen uitgevoerd. Door de lifeguard schippers zijn er varend reddingen uitgevoerd. En door de chauffeurs ondersteunende diensten verleend. Een reddingsboot met een auto lanceren is daar een onderdeel van.

Rond 14.00 uur had iedereen haar beste kunnen laten zien en werd door de examinatoren het eindoordeel gemaakt. Met een 100% slagingspercentage hebben we iedereen kunnen feliciteren met het behalen van het diploma. De Noordwijkse Reddingsbrigade is een vereniging die bestaat uit 100% vrijwilligers die zich belangeloos inzetten voor de veiligheid op het strand van Noordwijk.

De nieuwe lifeguard cursussen starten alweer in dit najaar 2017 om begin september 2018 weer zo’n mooie examendag te kunnen hebben. Wil jij je ook aansluiten bij de Noordwijkse Reddingsbrigade? Ga dan direct naar onze website en meld je aan!!

Hierbij een foto verslag.


Datum 02-09-2017
Tijd 10:00
Melding Overige
Adres Boulevard
Plaats Noordwijk

Nog meer nieuws

Amazone gewond na trap paard Duindamseslag Noordwijk

NOORDWIJK 2018-07-20 Diverse hulpdiensten waaronder de KNRM, Reddingsbrigade , politie, ambulance en een traumahelikopter werden vanavond opgeroepen voo..

Vechtpartijen en twee aanhoudingen uitgaansgebied Noordwijk

NOORDWIJK  2018-07-20  In de nacht van donderdag op vrijdag waren er op de Grent in Noordwijk weer diverse vechtpartijen. Politie kwam met mee..

Middelbrand Scheepmakersdam Warmond

WARMOND 2018-07-19 Vanmorgen werd de brandweer opgeroepen voor een woningbrand aan de Scheepmakersdam. Diverse politie, brandweer eenheden en een ambula..

Ongeval auto en scooter Heereweg Lisse

LISSE 2018-07-18  Een scooter en een personenauto zijn woensdagochtend in botsing gekomen op de kruising van de Heereweg met de Kanaalstraat in Lis..

Ongeval auto fietsster Wasbeeklaan Sassenheim

SASSENHEM 2018-07-18  Vanmorgen heeft er een ongeval plaats gevonden tussen een auto en een fietsster op de Wasbeeklaan in Sassenheim. Hierbij is d..