Terug naar vorige pagina

Stormoverlast gemeente Katwijk

25 Juli 2015 om 18:00

KATWIJK-VALKENBURG-RIJNSBURG 2015-07-25 andaag trok een zomerstorm met zeer zware windstoten over ons land heen en trof hierbij hard de kustgebieden. Het KNMI had daarom vanmorgen vroeg al code rood afgegeven.

Gisteravond was al code geel en oranje afgegeven door het KNMI, maar vanmorgen werd uiteindelijk besloten om code rood, wat staat voor een ‘weeralarm’, af te geven. Het KNMI geeft een weeralarm af wanneer er windstoten met meer dan 100 kilometer per uur verwacht worden. Er bestaat dan een groot risico op omvallende bomen, boomtakken, dakpannen, dakbedekking en gevelplaten kunnen loskomen en rondvliegen.

Ook Katwijk heeft veel overlast van de storm die overtrekt. De eerste meldingen kwamen rond 11 uur bij de alarmcentrale binnen. De meldingen kwamen vooral uit Katwijk zelf. Al snel stapelden de meldingen zich in rap tempo op. Voor de meldingen goed te kunnen reguleren en de meldkamer te ontlasten werd het zogenoemde lokaal afhandelen ingesteld. Hierbij worden alle meldingen vanuit de meldkamer die niet spoedeisend zijn doorgezet naar de brandweerkazerne van Katwijk, waarvandaan het lokaal afhandelen geregeld wordt.

In het heetst van de strijd waren de tankautospuiten van brandweer Katwijk (2 stuks), een TankAutoSpuit van brandweer Valkenburg, een TankAutoSpuit van brandweer Rijnsburg, de autoladder van Katwijk en diverse kleinere voertuigen op pad om zoveel mogelijk meldingen af te handelen.

Vele bomen en takken sneuvelden, waaronder op de Zeeweg. Doordat de takken hier bleven vallen is besloten om de weg geheel af te sluiten, totdat de wind dusdanig was gaan liggen dat deze geen verder gevaar meer vormde. Later zijn om dezelfde redenen nog de Meeuwenlaan, Nieuwe Duinweg, Oprit N206, Voorstraat, Julianalaan, Nachtegaallaan en de Biltlaan werden afgesloten.

Er waren veel meldingen van stormschades en overlasten. Op de Boulevard raakten door de wind de dakbedekking van twee woonhuizen los. Om het dak vast te krijgen werd een noodoplossing bedacht door middel van zandzakken. De firma Schadde van Dooren, die op dat moment bezig was de Boulevard weer ´´zandvrij´´ te krijgen, is te hulp geschoten om de zandzakken snel te kunnen vullen. Op de Overrijn in  viel een boom tegen een woning aan en op de Schorpioen viel een boom op een bestelbus. Door een loshangende tak boven snackbar ´´Het Verschil´´ aan het Marktplein is deze enige tijd ontruimd geweest. Verder veel omgewaaide bomen welke verwijderd moesten worden. De medewerkers van de firma Jonker groenverzorging hebben de brandweer op vele plekken geassisteerd met het snel vrijmaken van de wegen.

Op het strand raakten veel strandhuisjes beschadigd door het brute geweld van de wind. Op de Boulevard is pas een glazenwand geplaatst, echter heeft deze gloednieuwe wand de storm niet overleefd.

In totaal heeft brandweer Katwijk zaterdag om en nabij zo’n 100 meldingen afgehandeld tussen 10:00 en 22:00 met de collega’s van posten Rijnsburg en Valkenburg. foto's en tekst Katwijk Actueel


Datum 25-07-2015
Tijd 18:00
Melding Stormoverlast
Adres diverse
Plaats Katwijk

Nog meer nieuws

Voertuigbrand Duinsloot Noordwijkerhout

NOORDWIJKERHOUT 2018-09-06  De brandweer werd vanmorgen om 04:35 opgeroepen voor een voertuigbrand aan de Duinsloot in Noordwijkerhout. Het bleek t..

Stanklucht Mozartlaan Voorhout

VOORHOUT 2018-09-05  Hulpdiensten werden woensdag aan het einde van de middag naar de Mozartlaan gestuurd voor een benzineluc..

Buitenbrand Boerenburgerweg Noordwijk

NOORDWIJK 2018-09-05  Brandweer van Noordwijk werd vanmorgen om 03:47 opgeroepen voor een buitenbrand aan de Boerenburgerweg in Noordwijk. Het ging..

Ongeval Tramstraat Katwijk

KATWIJK  2018-09-04 Vanmiddag heeft er een ongeval plaats gevonden op de Tramstraat in Katwijk. Hierbij is een 79-jarige vrouw uit Katwijk aan haar..

Hennepkwekerij opgerold Hoofdstraat Noordwijk

NOORDWIJK  2018-09-04  Vanmorgen heeft de politie een hennepkwekerij ontdekt in een winkel aan de Hoofdstraat in Noordwijk. Er stonden zo drie..