Terug naar vorige pagina

Chinook-transporthelikopter plaatst nieuw dak op bunker

19 Maart 2015 om 10:20

NOORDWIJK  2015-03-19 Een Chinook-transporthelikopter van Defensie brengt donderdag 19 maart het nieuwe dak van de vuurleidingsbunker van het Atlantikwall Museum in Noordwijk naar zijn bestemming. Het toestel haakt de constructie, die uit twee delen bestaat, aan op voormalig Vliegkamp Valkenburg.

 

De lading wordt verdeeld over twee vluchten. Naar verwachting arriveert de Chinook rond 11.00 uur op Valkenburg. De inschatting is dat de operatie rond het middaguur is afgerond.
Chinooks zijn de grootste transporthelikopters van de Nederlandse krijgsmacht. Deze toestellen worden doorgaans ingezet voor troepen- en vrachtvervoer, zoals bijvoorbeeld gebeurt in Mali. Daarnaast voeren Chinook-bemanningen, aangevuld met medische specialisten, ook medische evacuaties uit in crisisgebieden. Dichter bij huis kunnen Chinooks grote branden blussen met zogenoemde bambi-buckets. Deze waterzakken kunnen tot 10.000 liter water bevatten.
Bijzondere inzet
Het komt maar sporadisch voor dat Defensiehelikopters worden ingezet voor het vervoer van bijzondere ladingen voor derden. In het geval van het Atlantikwall Museum is besloten medewerking te verlenen vanwege het maatschappelijk belang en de slechte bereikbaarheid van de locatie. De vuurleidingspost ligt midden in de duinen en is met zware kranen niet te bereiken zonder het landschap te beschadigen.

Onze referentie
De laatste keer dat een helikopter van Defensie een zware lading vervoerde voor een andere instantie was in 2012. Toen plaatste een Chinook bij Harderwijk een oorlogsmonument in het Veluwemeer voor de stichting Monument Geallieerden Harderwijk.
Atlantikwall Museum
Het Atlantikwall Museum Noordwijk is ingericht in een reeks bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Dankzij een expositie in de vuurleidingpost en een wandeling door het ondergrondse gangenstelsel kunnen bezoekers zich een beeld vormen over het leven in bunkers. Het museum laat ook zien hoe het Duitse leger in de Tweede Wereldoorlog de kust van het Europese vasteland omvormde tot een vesting.
De Chinook-transporthelikopters zijn ondergebracht bij het Defensie Helikopter Commando van de Koninklijke Luchtmacht.


Lees meer: BlikOp Noordwijk - Chinook-transporthelikopter plaatst nieuw dak op bunker
Bron: BlikOp


Datum 19-03-2015
Tijd 10:20
Melding Overige
Adres
Plaats Noordwijk

Nog meer nieuws

Voertuigbrand Duinsloot Noordwijkerhout

NOORDWIJKERHOUT 2018-09-06  De brandweer werd vanmorgen om 04:35 opgeroepen voor een voertuigbrand aan de Duinsloot in Noordwijkerhout. Het bleek t..

Stanklucht Mozartlaan Voorhout

VOORHOUT 2018-09-05  Hulpdiensten werden woensdag aan het einde van de middag naar de Mozartlaan gestuurd voor een benzineluc..

Buitenbrand Boerenburgerweg Noordwijk

NOORDWIJK 2018-09-05  Brandweer van Noordwijk werd vanmorgen om 03:47 opgeroepen voor een buitenbrand aan de Boerenburgerweg in Noordwijk. Het ging..

Ongeval Tramstraat Katwijk

KATWIJK  2018-09-04 Vanmiddag heeft er een ongeval plaats gevonden op de Tramstraat in Katwijk. Hierbij is een 79-jarige vrouw uit Katwijk aan haar..

Hennepkwekerij opgerold Hoofdstraat Noordwijk

NOORDWIJK  2018-09-04  Vanmorgen heeft de politie een hennepkwekerij ontdekt in een winkel aan de Hoofdstraat in Noordwijk. Er stonden zo drie..