Terug naar vorige pagina

Levende bruinvis gevonden door de KNRM Katwijk

6 Sept 2014 om 20:00

KNRM haalt zieke bruinvis van strand

In de avonduren van zaterdag 6 september reed het Kust-Hulpverleningsvoertuig van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij op het strand. Op de grens van Katwijk en Noordwijk trof de bemanning in zee, langs de waterlijn, een levende bruinvis aan.

Een drietal strandwandelaars stonden er bij. Zij gaven aan dat twee pogingen om het zoogdier weer in zee te brengen mislukt waren. Inmiddels hadden zij het alarmnummer 112 gebeld. Per toeval reed het KNRM voertuig langs. Met behulp van de drie strandwandelaars is de bruinvis op een brancard gelegd. Daarna is het verzwakte zoogdier overgebracht voor de eerste opvang naar het KNRM station in Katwijk.

In het boothuis werden de eerste noodzakelijke controles en handelingen verricht door de EHBZ. Ook leden van de KNRM, die recentelijk door de stichting SOS Dolfijn in Harderwijk zijn opgeleid in eerste hulp bij gestrande bruinvissen, verleenden hand- en spandiensten.

Omstreeks 23.00uur waren de medewerkers van SOS Dolfijn ter plaatse. Zij namen de medische zorg over en brachten de 1.38meter lange bruinvis over naar Harderwijk. Daar heeft het gedesoriƫnteerde zoogdier de hele nacht 1 op 1 begeleiding gekregen in een speciaal waterbassin.

Wanneer een bruinvis of dolfijn levend op het strand terecht komt is er bijna altijd iets aan de hand. Het kan zijn dat het gewond, ziek of verzwakt is of dat het om een jong gaat dat zijn moeder kwijt is geraakt. Ook kunnen andere dingen meespelen; harde wind bijvoorbeeld. Omdat het dier zich niet redt in zee en daardoor aanspoelt is direct terugzetten geen goede optie.
Bruinvissen of dolfijnen die levend op het strand terecht komen moeten niet direct terug gezet worden in zee! De dieren hebben wel hulp nodig! Werknemers van SOS Dolfijn staan 24 uur per dag klaar om in actie te komen bij strandingen van levende bruinvissen en dolfijnen.
Als u een levend dier vindt, meldt u dit zo spoedig mogelijk bij SOS Dolfijn: 06 650 985 76 (Dit is een alarmnummer dat dag en nacht wordt bemand. Het nummer mag alleen worden gebruikt voor meldingen van levend gestrande walvisachtigen!).
Er zijn 4 gouden regels voor bruinvissen en dolfijnen EHBO opgesteld door experts van SOS Dolfijn. Als een levend dier wordt gevonden, kunnen deze regels worden gevolgd:
1. Blaasgat: een bruinvis of dolfijn haalt adem met het blaasgat op zijn hoofd. Zorg dat er geen water of zand in komt.
2. Rust: een bruinvis of dolfijn op het strand schrikt snel. Loop rustig, houd mensen en honden op afstand.
3. Koelen: een bruinvis of dolfijn op het strand krijgt het snel te warm. Koel het dier met water en natte doeken en zorg voor schaduw.
4. Hulp! Bel SOS Dolfijn en zorg goed voor het dier tot de dolfijnambulance ter plaatse is. Het noodnummer is 06 650 985 76


Datum 06-09-2014
Tijd 20:00
Melding Bruinvis
Adres Boulevard
Plaats Katwijk

Nog meer nieuws

Voertuigbrand Duinsloot Noordwijkerhout

NOORDWIJKERHOUT 2018-09-06  De brandweer werd vanmorgen om 04:35 opgeroepen voor een voertuigbrand aan de Duinsloot in Noordwijkerhout. Het bleek t..

Stanklucht Mozartlaan Voorhout

VOORHOUT 2018-09-05  Hulpdiensten werden woensdag aan het einde van de middag naar de Mozartlaan gestuurd voor een benzineluc..

Buitenbrand Boerenburgerweg Noordwijk

NOORDWIJK 2018-09-05  Brandweer van Noordwijk werd vanmorgen om 03:47 opgeroepen voor een buitenbrand aan de Boerenburgerweg in Noordwijk. Het ging..

Ongeval Tramstraat Katwijk

KATWIJK  2018-09-04 Vanmiddag heeft er een ongeval plaats gevonden op de Tramstraat in Katwijk. Hierbij is een 79-jarige vrouw uit Katwijk aan haar..

Hennepkwekerij opgerold Hoofdstraat Noordwijk

NOORDWIJK  2018-09-04  Vanmorgen heeft de politie een hennepkwekerij ontdekt in een winkel aan de Hoofdstraat in Noordwijk. Er stonden zo drie..