Terug naar vorige pagina

Zeekat gevonden strand Noordwijk

24 Mei 2010 om 09:50

NOORDWIJK 2010-05-24 Vanmorgen is er door een strand wandelaar, Willem Baalbergen (Moby Dick), een zeekat gevonden op het strand van Noordwijk ter hoogte van afrit 19. Hij heeft direct contact opgenomen met EHBZ, die het dier over heeft genomen.Het komt niet veel voor dat er voor de kust van Noordwijk een dergelijk dier gevonden wordt. De zeekatten of sepia’s (Sepiida) is een orde van weekdieren die behoort tot de inktvissen, net als o.a. de octopus. De bekendste soort is de gewone zeekat Sepia officinalis. Dit is een veel voorkomend dier aan de Nederlandse en Belgische kust, vooral in de open wateren als Noordzee en Oosterschelde. Een sepia kan ongeveer 50 cm groot worden. De mannetjes worden niet ouder dan 2 tot 3 jaar, het vrouwtje leeft zelfs maar één jaar. Sepia’s zijn echte nachtdieren die ‘s nachts jagen op krabben en garnalen, hun hoofdvoedsel. Tussen hun 8 gewone armen zitten twee langere vangtentakels die alleen te zien zijn als de sepia een prooi grijpt. De prooi wordt doorgebeten door middel van een snavelvormige bek die tussen de armen ligt. Een sepia heeft pigmentcellen in zijn huid zitten waarmee hij van kleur kan veranderen en zijn uiterlijk aan de omgeving aan kan passen. Meestal gaan ze daarom goed op in de achtergrond maar tijdens de paring verschieten ze snel van kleur en zijn vaak wit als ze boos zijn. Een sepia heeft geen botten, alleen een interne skeletschelp. Deze schelp, bekend als zeeschuim of het knaagspeeltje in de kanariekooi, spoelt zeker in de zomer volop aan op de Nederlandse en Belgische stranden.


Datum 24-05-2010
Tijd 09:50
Melding Overige dieren
Adres Boulevard
Plaats Noordwijk

Nog meer nieuws

Voertuigbrand Duinsloot Noordwijkerhout

NOORDWIJKERHOUT 2018-09-06  De brandweer werd vanmorgen om 04:35 opgeroepen voor een voertuigbrand aan de Duinsloot in Noordwijkerhout. Het bleek t..

Stanklucht Mozartlaan Voorhout

VOORHOUT 2018-09-05  Hulpdiensten werden woensdag aan het einde van de middag naar de Mozartlaan gestuurd voor een benzineluc..

Buitenbrand Boerenburgerweg Noordwijk

NOORDWIJK 2018-09-05  Brandweer van Noordwijk werd vanmorgen om 03:47 opgeroepen voor een buitenbrand aan de Boerenburgerweg in Noordwijk. Het ging..

Ongeval Tramstraat Katwijk

KATWIJK  2018-09-04 Vanmiddag heeft er een ongeval plaats gevonden op de Tramstraat in Katwijk. Hierbij is een 79-jarige vrouw uit Katwijk aan haar..

Hennepkwekerij opgerold Hoofdstraat Noordwijk

NOORDWIJK  2018-09-04  Vanmorgen heeft de politie een hennepkwekerij ontdekt in een winkel aan de Hoofdstraat in Noordwijk. Er stonden zo drie..